Saturday, August 21, 2010

KEPENTINGAN MAKAN SAYUR......



Sayuran, secara umumnya, mengandungi karbohidrat yang baik. Namun begitu, ada jenis sayuran yang mengandungi kandungan karbohidrat yang tinggi tetapi tak semestinya mempunyai zat makan yang tinggi juga dan begitulah juga sebaliknya. Kebanyakan sayuran membekalkan serat atau fiber dan juga zat tumbuh-tumbuhan (phytonutrients) yang baik, iaitu bahan asli didalam tumbuh-tumbuhan yang boleh menghindarkan kita dari penyakit. Sebenarnya, sayuran yang padat dengan zat makan adalah mengandungi karbohidrat yang rendah. Sayuran hijau seperti salad dan daun-daun hijau lain yang boleh dimakan mentah seperti lettuce, bayam, parsley, salad air (macam sejenis paku-pakis) adalah semuanya tinggi zat tumbuhan dan rendah karbohidrat. Pilihan terbaik yang lain termasuklah sayuran asparagus, pucuk rebung, broccoli, kobis, kobis bunga, terung, bendi, jicama, kale, collard green, mentimun, kohlrabi, leeks, mustard green, bawang, radishes, scallions, shallots, snow pea pods, spaghetti squash, strings or wax beans, swiss chard, tomatoes, water chestnuts dan zucchini. Pada tahap permulaan berdiet, dimana tahap karbohidrat yang anda boleh ambil adalah terlalu rendah, anda boleh mengambil 3 cawan/cup sayuran yang rendah karbohidrat sehari. Tergantung kepada kesukaan anda, anda boleh memilih samada 2 cawan salad dan 1 cawan sayuran lain seperti brocolli, terung, bayam etc atau 3 cawan salad sahaja. Pada tahap penurunan berat badan selanjutnya, anda boleh menambah lebih lagi sayur-sayuran. Sehingga pada tahap pengekalan berat badan, anda boleh mengambil apa sahaja jenis sayuran walaupun jenis karbohidrat yang tinggi dan rendah zat makanan tetapi hendaklah diambil dengan sederhana atau sekali sekala sahaja. Dibawah ini saya sertakan contoh sayur-sayuran dan berapakan kandungan karbohidratnya untuk panduan pemakanan anda:

Vegetables (serving size) Carbs Artichokes, cooked (1 medium) 13g Asparagus, raw (5″ spear) 0.5g Beets, cooked, (1/2 cup) 8g Broccoli, raw (1 cup) 4g Brussels sprouts, cooked (1/2 cup) 7g Cabbage, cooked, (1/2 cup) 3g Carrots, cooked (1/2 cup) 8g Cauliflower, cooked (1/2 cup) 3g Celery, raw (1 cup) 4g Chard, Swiss, cooked (1 cup) 7g Collard Greens, cooked (1 cup) 12g Corn, sweet, cooked (1oz) 7g Cucumber, raw (1/2 cup) 1g Eggplant/ Aubergine, cooked (1 cup) 7g Endive, raw (1/2 cup) 1g Kale, cooked (1 cup) 7g Leeks, cooked (1/2 cup) 4g Lettuce (1 cup) 1g Mushrooms, raw (1 cup) 4g Onions, raw (1 cup) 14g Parsnips, cooked (1/2 cup) 15g Peas, green, cooked (1 cup) 25g Peppers, green (1 cup) 10g Pumpkin, cooked, mashed (1 cup) 12g Radishes, raw (1 cup) 4g Spinach, cooked (1 cup) 7g Squash, zucchini, cooked (1 cup) 8g Squash, winter, acorn, cooked (1 cup) 30g Succotash, cooked (1 cup) 47g Sweet potato, baked w/skin (large) 44g Tomatoes, raw (1 cup) 8g Turnip, cooked, mashed (1 cup) 11g

No comments:

Post a Comment